torsdag 20 maj 2010

Odla ostronskivling på halm

För några veckor sedan fick jag hem Pleurotus ostreatus sporer, ostronskivlingen. Dessa lät jag gro i hirsbaserade fågelfrö. Efter att ha fått ett tiotal burkar fullt koloniserade av ostronskivlings mycel, hällde jag under sterila förhållanden över varje burk mycel i ett par nya burkar med hel råg. Jag sitter nu sammanlagt på ett femtiotal burkar med mycel.

Några kommer gå till försökskaninerna som ska få odla på toarulle, men majoriteten kommer att ympas til en större mängd halm, för att odlas både innomhus och utomhus.

Idag tänkte jag försöka få tag på halmen, men jag är lite osäker på vad det är för sorts halm jag ska ha.. Kanske havre halm. Det är mycket viktigt att det blir rätt, för ett för näringsrikt substrat ökar riskerna för kontamination. Eftersom mitt mycel är uppdrivet på sporer, är det dessutom en polykultur, där finns alltså mer än en stam av mycel. Dessa konkurrerar lite om utrymmet och tillväxten blir då sämre än om det hade varit en monokultur med bara en stam som kunde ta över allt substrat själv.

Halmen skall sedan pastörizeras för att få bort en del av de oönskade mikroorganismerna och parasiterna. När halmen sedan fått droppa av överflödig vätska (skall dock vara blöt, men alltså inte drypandes), fyller jag påsar med lite halm följt av lite mycel, följt av lite halm och lite mycel, osv. På så sätt sprids mycelet snabbt i hela substratet.

Sen får påsen inkuberas, alltså ligga i rumstempererad mörk och fuktig miljö i någon/några veckor tills mycelet tagit över hela substratet. Därefter blir det fruktning, men det tar vi när det kommer.

Idag, halm och eventuell pastörisering.



Diskutera och ställ frågor om detta på svampställets forum:

http://www.svampstallet.forum24.se/svampstallet-about10.html

Gå med i svampstället.se gruppen på facebook:
http://www.facebook.com/pages/Svampstalletse/122624891095328?ref=mf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar