onsdag 9 juni 2010

Korv och bacon ökar dramatiskt risken för hjärtsjukdomar..

.. men svampstället.se har lösningen!

Den som konsumerar stora mängder korv och liknande köttprodukter ökar kraftigt sin risk för hjärtsjukdomar och diabetes typ två.



Det är en ny stor sammanställning av 20 forskningsrapporter från olika delar av världen med ett underlag på 1,2 miljoner människor som visar att på tydliga samband mellan så kallade processade köttprodukter och hjärtsjukdomar och diabetes.

Skillnaderna visade sig vara häpnadsväckande. De som åt motsvarande två skivor skinka om dagen, eller en varmkorv, ökade sin risk att utveckla hjärtsjukdomar med över 40 procent.



Svampstället.se har mottot att det finns inga problem om det inte finns en lösning. Många köttätare är rädda för att t.ex. inte få i sig protein om de skulle sluta äta kött. Även denna lösning finner vi i svampriket. Det är ett faktum att förutom sojabönan är svamparna det mest proteinrika man kan äta.

Köttprodukter har dessutom egenskapen att vara extremt kolesterolhöjande, ett stort problem för folkhälsan i Sverige. Att byta ut i alla fall ovannämnda producerade köttprodukter mot t.ex. svampen ostronskivling, skulle inte bara förlänga din livslängd och höja din livskvalité utan även sänka det kolesterolvärde du byggt upp under åren, då denna svamp har kolesterolsänkande egenskaper.

För mer information om ostronskivlingens hälsofrämjande egenskaper, rekommenderar jag min svampodlingskollega Göran Hanssons artikel "Live Long - eat mushrooms!":

Testa att odla ostronskivling själv! Mycelet hittar du på Svampstället.se; information och inspiration kring odling hittar du på svampställets forum. 39 kr för 200 g mycel som räcket t.ex. två "Odla på toarulle" projekt, eller kan blandas med halm, kaffesump, kartong och papp eller kompost för att öka svampskörden.

Ett kilo mycel räcker till minst 10 kg (upp till 100 kg) odlingsubstrat, vilket under goda förhållanden kan generera 10-20 kg svamp (100-200 kg om substrat/mycel ration är låg). Ett kilo ostronskivlig kostar kring hundralappen att köpa, så en odling kan ganska lätt generera stora pengar.

~~}

torsdag 20 maj 2010

Angående människoavföring..

..så fick jag en idé när jag var på studiebesök på Hässleholms reningsverk för någon månad sedan.

När vi spolar blandas vårt bajs med vatten och färdas till reningsverket. Där gjör de lite hocuspocus (jag kan beskriva det ganska utförligt, men det är kanske inte så intressant just nu..), och sen kan vi dricka vattnet igen. I den här hocuspocus processen ingår bland annat syresättning vilket gör att bajsvattnet bildar ett ricktigt äckligt skum. Det är inte bara det att det är skummat bajs, utan alla större molekyler (som är positivt laddade) avskilljs och följer med syrebubblorna (negativt laddade) till vattenytan. Här är alltså tungmetaller och alla andra gifter vi släpper ut med tvättmedel osv. Det är så man blir mörkrädd..

Detta blöta skum/slamm vet man inte vad man ska göra med. Det är ju ondare än både Burzum och Gargamel tillsammans. Dessa gifter får inte släppas ut igen. Man kan låta vätskan avdunsta, men det tar ungefär tio år, och med tanke på hur mycket som produceras skulle man snabbt täcka hela hässleholm med den bruna fasan.

Vad man gör istället är att man tillsätter en otäck kemikalie som gör skummet vätskefrånstötande. Vattnet pyser alltså och kvar blir en svart hög av pur ondska. Detta kan man inte heller precis göra något av, så man använder det som täckmaterial vid sopnedgrävning. Ja, ni vet allt som vi slänger i deponi. När den höven blivit för stor körs det till ett gigantiskt hål som sedan täcks över med gift giftigare än gift.

Detta störde mig ochjag började tänka på vad man skulle kunna göra. Skicka ut i rymden.. ställa ut på kulturhuset.. rulla och sälja som lösviktsgodis på hemmakväll, ja det fanns många bra idéer, men en var briljant!

*konstpaus*

För att kunna fortsätta måste jag först berätta lite kort om en svamp, Pleurotus ostreatus- ostronskivlingen. Utöver att vara en läcker och extremt näringsrik matsvamp som sänker kolesterolhalten i blodet, är den också sjukt mycket bättre för miljön än green peace, kärnkraften, Gunde Svan-märkta kallsonger och svensk politik tillsammans; då denna svamp har en unik förmåga.

Ostronskivlingen är extremt agressiv i sin tillväxt. Den kan växa och frodas på nästan vad som helst. Gammal kaffesump, böcker, textilier, kompost och din mamma.

Ett problem vid kaffetillverkning är att det släpps ut massa koffein och försurande ämnen i naturen, vilket är kanske det största miljöproblemet i Skåne. Svampar trivs i och kräver en sur miljö för att frukta, så sumpen är optimal att odla på. Man har gjort tester på substratet före och efter man odlat ostronskivling på det, och 90% av koffeinet är försvunnet från substratet. Det bästa är att det finns inte ett spår av det i svampen heller. Kansk, kanske är detta det ballaste med svamparna, de trollar. Eller ja, de kan producera sjukt komplexa molekyler som de använder till, ja.. sånt som svampar gör, bryter ner koffein osv.

Detta hade min guru, mykologen Paul Stamets i bakhuvudet då han upptäckte att dessa svampar kan användas på samma sätt för att städa upp efter miljökatastrofer som oljeutsläpp. Ingenting kan leva i jord med olja. Inte bakterier, insekter eller ens Jesus. Men ostronskivlingarna kan. De riktigt frodas! Det blir enorma svampar, och i svampen finns inga giftiga ämnen kvar. När svamparna dör är de alltså inte giftiga, så bakterier kan bryta ner dem och den blir det jord. Till jorden kommer insekter för att äta bakterierna och svamparna, vilket lockar till sig fåglar, som i sin tur har med sig frön i avföringen. På bara några veckor har alltså en giftig oljehög blivit ett enormt frodigt ekosystem. Det är så att man blir lite tårögd.

Kolla in Stamets på tok för korta (har sett en två timmars föreläsning av honom på samma ämne) föreläsning om detta här:

http://www.youtube.com/watch?v=XI5frPV58tY

Jag har alltid kört på att en människa inte kan göra någon skillnad, speciellt när det gäller miljöfrågor. Stamets kommer inte rädda världen, men han har fått mig att använda mina kunskaper och referenser till att vilja förändra min lokala miljö. För på samma sätt som ostronskivlingen kan växa på olja och rena den, tänker jag mig att de kan växa på det enormt näringsrika bajsskummet och göra de obehagliga gifterna neutrala, så man kan använda det som vanlig gödsel sen.

Ja, sen får vi ju se om svampen kan växa på ett vätskefrånstötande material.. Men jag har en vision i alla fall.

Diskutera och ställ frågor om detta på svampställets forum:

http://www.svampstallet.forum24.se/svampstallet-about10.html

Gå med i svampstället.se gruppen på facebook:
http://www.facebook.com/pages/Svampstalletse/122624891095328?ref=mf

Bajsorderi kring svampodling

Jag skrev lite med en kamrat på ett community om att man kan odla vissa svampar på häst avföring, varpå hon uttryckte att man ju vanligtvis försöker undvika kopplingen bajs-mat. Detta resulterade i en liten utläggning kring svampar och högstadiebiologi:

Saprofytiska svampar (nedbrytare) är ibland primär- men oftast sekundärnedbrytare. Speciellt när det handlar om högre svampar som basidesvamparna. Detta innebär att när skiten väl landar är det andra organismer som först festar på det. Det innehåller då mycket mer näring vilket t.ex. bakterier och mögel (också svamp, men en evolutionärt lägre utvecklad) gillar. Det blir som spenat för bakterierna och de konkurrerar lätt ut svamparna om födan (efter om de förökar sig med könlös celldelning vilket går mycket fort). De är dock begränsade i sin nedbrytningsförmåga och när de snabba sockerarterna är konsumerade kommer de höga svamparna in. De kan bryta ner längre och stabilare molekyler som t.ex. lingin som finns i cellulosa. Av denna anledning är de ofta sekundärnedbrytare.

Även om det hade gått att odla på färskt hästbajs, så gör man sig en enorm otjänst eftersom det är att bjuda in kontaminationspatrullen. Bakterier och annat mög sabbar odlingen.

Tricket är alltså att plocka urlakat bajs som redan brunnit. Antingen plockar man i en hage, där lättupptaglig näring konsumerats av bakterier osv, och regnet tvättat och solen torkat. Eller så lägger man ut mattor med hästbajs som genomgår samma process.

Kvar blir sen en liten torr och krispig nugget. Man kan smula det i handen, och det är egentligen bara fibrer kvar.

Hästbajs generellt är faktiskt inte så äckligt, inte om man jämför med människoavföring t.ex. De äter bara hö och gräs, och när det kommer ut är det egentligen bara mindre näring i det.

Angående bajs i maten. Ja.. Jag tror inte att man brukar se det som man har bajs i maten. Jord är nedbruten biomassa. Ett löv trillar till marken och bryts ner av svampar och bakterier, eller så äts det av en giraff som bryter ner det en del var på det kommer ut och bryts ner av svampar och bakterier. Det är bara olika stadier av biologisk materia som används av olika organismer som näring och/eller energi. Slutligen kan ju trädet ta upp näringen igen för att bygga nya löv till giraffen. På samma sätt som giraffen äter löven, äter vissa svampar bajs. Svamparna är alltså närmre besläktade med djuren i det att de inte får energi från ljus och kolkälla från koldioxiden i luften, utan får både kol och energi genom att bryta ned organiska föreningar.

Lite väl mycket högstadiebiologi där kanske, men förstår du vad jag menar, svampen bryter ju ner det sista i bajset och det som är kvar är typ jord. Mer rester av svampen än annat. Allt du stoppar i dig har ju således varit bajs.

Sen är det ju bara vissa svampar som växer på skit. Champinjonen odlar man på komposterat halmblandat bajs, och den utgör ungefär 70% av all världen odlade svamp.

Diskutera och ställ frågor om detta på svampställets forum:

http://www.svampstallet.forum24.se/svampstallet-about10.html

Gå med i svampstället.se gruppen på facebook:
http://www.facebook.com/pages/Svampstalletse/122624891095328?ref=mf

Ostronskivling på halm Del 2

Mycket riktigt gav jag och Nilla oss ut på "landet" i jakt efter halm. Problemet var att vi inte vilken sorts halm vi skulle ha, men kanske huvudsakligen att det rådde viss osäkerhet kring skillnad melan halm och hö och vilka som egentligen var de fyra sädeslagen.. :oops:

Lantmännen hade inte, men vi fick tipset att bönderna hade ett överflöd. Vi stannade på första bästa gård, blev nobbade av en riktigt sur medelålderskvinna och körde vidare. Men nästa gård gick mycket bättre. Där var en trevlig bonde som.. ja, gjorde saker som bönder gör. Till min glädje hade han flera sorters halm. Jag fick med mig en stor tunna med halm av råg mot att jag skulle komma tillbaks med lite svampsmakprov.

Nu är jag dock lite orolig att det inte är bra med halm av råg.. Det får jag kolla upp. Dessutom var där en del ax i halmen. Detta höjer näringsvärdet och ökar risken för kontamination.

För att halmen lättare ska ta upp vatten hackar man halmen. Som hyresgäst i en lägenhet utan balkong ställs jag nu inför ett problem. Att sitta och klippa 100 liter halm medsax är inget alternativ.

*konstpaus*

Snilleblixt! Jag började tänka på att köra i mixer, då det plötsligt slog mig att gräsklippare är en uppochnervänd mixer. Så jag körde hem till min kära mor, klippte upp en fyra kvadratmeter (så jag inte skulle få gräs i halmen. Därefter tömde jag uppsamlingskorgen och strödde ut halmen i rutan. Sen var det bara att köra med gräsklipparen över halmen. Allt samlades i korgen som sedan enkelt kunde tömmas i tunnan.

Ja, det var vad jag hann idag. Hade planerat pastörisering, men jag vill kolla om råg halmen fungerar först. Om det ska vara annan halm tvingas jag göra det igen, vilket är bra av två anledningar. 1. Jag kan dokumentera med foto och lägga till i en liten guide. 2. Jag närmar mig långsamt att ha klippt hela min mors gräsmatta vilket säkert skulle glädja henne. Nu har hon en ruta mitt i mattan..

Projektet fortsätter imorgon.

Diskutera och ställ frågor om detta på svampställets forum:

http://www.svampstallet.forum24.se/svampstallet-about10.html

Gå med i svampstället.se gruppen på facebook:
http://www.facebook.com/pages/Svampstalletse/122624891095328?ref=mf

Odla ostronskivling på halm

För några veckor sedan fick jag hem Pleurotus ostreatus sporer, ostronskivlingen. Dessa lät jag gro i hirsbaserade fågelfrö. Efter att ha fått ett tiotal burkar fullt koloniserade av ostronskivlings mycel, hällde jag under sterila förhållanden över varje burk mycel i ett par nya burkar med hel råg. Jag sitter nu sammanlagt på ett femtiotal burkar med mycel.

Några kommer gå till försökskaninerna som ska få odla på toarulle, men majoriteten kommer att ympas til en större mängd halm, för att odlas både innomhus och utomhus.

Idag tänkte jag försöka få tag på halmen, men jag är lite osäker på vad det är för sorts halm jag ska ha.. Kanske havre halm. Det är mycket viktigt att det blir rätt, för ett för näringsrikt substrat ökar riskerna för kontamination. Eftersom mitt mycel är uppdrivet på sporer, är det dessutom en polykultur, där finns alltså mer än en stam av mycel. Dessa konkurrerar lite om utrymmet och tillväxten blir då sämre än om det hade varit en monokultur med bara en stam som kunde ta över allt substrat själv.

Halmen skall sedan pastörizeras för att få bort en del av de oönskade mikroorganismerna och parasiterna. När halmen sedan fått droppa av överflödig vätska (skall dock vara blöt, men alltså inte drypandes), fyller jag påsar med lite halm följt av lite mycel, följt av lite halm och lite mycel, osv. På så sätt sprids mycelet snabbt i hela substratet.

Sen får påsen inkuberas, alltså ligga i rumstempererad mörk och fuktig miljö i någon/några veckor tills mycelet tagit över hela substratet. Därefter blir det fruktning, men det tar vi när det kommer.

Idag, halm och eventuell pastörisering.



Diskutera och ställ frågor om detta på svampställets forum:

http://www.svampstallet.forum24.se/svampstallet-about10.html

Gå med i svampstället.se gruppen på facebook:
http://www.facebook.com/pages/Svampstalletse/122624891095328?ref=mf

måndag 17 maj 2010

Nytt svampforum och kort presentation

Hej,

I egenskap av att vara bloggmaster för svampstället kan en liten presentation vara på plats.

Glöm inte att gå in på Svampstället.se och klicka dig vidare till svampställets nya forum! Där häner inte så mycket ännu, men snart rullar experterna in.

När mitt intresse för mykologi och svampodling började gro fann jag till mitt stora förtret att det inte fanns någon rörelse för detta intresse i Sverige. Inga butiker, inga forum eller ens information på svenska. Målet med svampstället.se butik, forum och blogg är att vara det jag själv sökte i början av mitt intresse. Detta för att höja det intresset för svampodling och det allmänna intresset för svampar. Jag tror personligen mycket på medicinalsvamparnas positiva egenskaper och brukar säga att penicillinet bara var steg ett. Genom kunskaps- och intressespridning hoppas jag kunna rikta fokus på svamparna som så länge varit förbisedda och täckta med okunskap.

När jag inte försöker initiera globala svamp paradigmskiften, driver svampstället.se -forum,butik och blogg eller odlar svamp; studerar jag till gymnasielärare i religion- och naturkunskap i Malmö. Kommande termin kommer troligtvis spenderas med mykologistudier vid Umeå universitet på distans. Detta hoppas jag ger mig en kunskapsgrund som kan komma att änvändas till främja Svamp Sverige och kanske en dag rädda världen, ribban ligger högt.

En fashination med svampodling är själva omgivningskontrollen. Alltså på samma sätt som man måste skapa ett ekologiskt biom för t.ex. akvariefiskar kräver också svamparna vissa förhållanden för att lyckas med en odling. Jag är också revskötare och har ett korallrev/saltvattensakvarium i mitt hem.

Jag har förmånen att vara sambo med världens underbaraste kvinna, min prinsessa Nilla <3. Passionen som är större än alla svampar och koraller i världen! Hon står ut med stora odlingsprojekt i vardagsrummet och diskar mina substratburkar. Hon är ett måste för lyckad odling, det är i alla fall min erfarenhet.. Nilla och hennes syster driver företaget och webshopen Livets Träd- www.livetstrad.nu/ som säljer så kallade Super Foods. Det är "de mest näringsrika växterna och örterna från världens alla hörn". På samma sätt som blåbären är extremt nyttiga och innehåller 5000 ggr mer C-vitmin än apelsiner, finns det växter överallt som också ter sig vara super i jämförelse med många andra. Där finns även några medicinalsvampar, något som det kommer bli mer av efterhand som mina odlingar kommer upp.

Vänliga hälsningar,
William
Svampstället.se ~~}

onsdag 14 april 2010

svampställets blogg

Kort om Svampstället.se

Varför låta årstidsskiftningarna begränsa ditt vältrande i mykologins underbara värld, när du enkelt och mycket billigt kan odla dina egna svampar hemma. Vi på Svampstället.se har som mål att tillhandahålla alla produkter och information som krävs för att efterlikna de förhållanden som svampar kräver i sin livscykel. Utöver detta hittar du ett flertal produkter som förenklar och utvidgar ditt intresse för svampar.

Kort om svampar
Svampar innehåller generellt, och är en utmärkt källa till protein, fiber, B- och C-vitamin, kalcium och ett flertal andra åtråvärda mineralämnen. Svampriket (skilt från djur- och växtriket) producerar den största mångfalden av kemiska substanser. Detta är något som människan känt till i tusentals år och svamparna finns representerade i religion, kultur, konst och litteratur i nästan alla kända civilisationer.

Vissa svampar t.ex. maitake, shiitake, och reishi har visat sig ha utmärkta egenskaper som motverkar effekterna av vår osunda levnadssätt eller ofrivillig exponering av skadliga kemiska substanser genom t.ex. vatten, luft, och de som är bundna i mat och produkter vi använder dagligen. Dessa tre svampar har visat sig vara extremt nyttiga för oss människor genom att minska risken för hjärtsjukdomar och cancer, främjar immunförsvaret, försvårar för virus, bakterier och svampinfektioner att få fäste i kroppen, vara inflamationshämmande, motverka allergi och dess symptom, balansera blodsockernivåer samt bidra till kroppens avgiftningsmekanismer (detox).

Kort om odling
Att odla svamp hemma är i jämförelse med t.ex. växter mycket billigt, då svampar inte kräver ljus för att växa (lite diffust ljus kan behövas så svampen vet åt vilket håll den ska växa). Svampen är alltså inte fotoautotrof som växter, utan precision vi människor hetrotofa organismer som bryter ner organiska föreningar(t.ex. kolhydrater) för att få energi och byggmaterial till att växa. Något förenklat kan man säga att om man i en ren och varm miljö tillför svampsporer till ett fuktigt och kolhydratrikt substrat (t.ex. ris eller majskorn), kommer mycelet (själva svampen som oftast är under jorden) att kolonisera hela substratet, för att sedan producera svampfrukter (det vi vanligtvis kallar svampar) som kan skördas efter en månad från att sporerna lades i substratet.


För mer information och en tjuvtitt på kommande produkter, gå in på Svampstället.se