onsdag 14 april 2010

svampställets blogg

Kort om Svampstället.se

Varför låta årstidsskiftningarna begränsa ditt vältrande i mykologins underbara värld, när du enkelt och mycket billigt kan odla dina egna svampar hemma. Vi på Svampstället.se har som mål att tillhandahålla alla produkter och information som krävs för att efterlikna de förhållanden som svampar kräver i sin livscykel. Utöver detta hittar du ett flertal produkter som förenklar och utvidgar ditt intresse för svampar.

Kort om svampar
Svampar innehåller generellt, och är en utmärkt källa till protein, fiber, B- och C-vitamin, kalcium och ett flertal andra åtråvärda mineralämnen. Svampriket (skilt från djur- och växtriket) producerar den största mångfalden av kemiska substanser. Detta är något som människan känt till i tusentals år och svamparna finns representerade i religion, kultur, konst och litteratur i nästan alla kända civilisationer.

Vissa svampar t.ex. maitake, shiitake, och reishi har visat sig ha utmärkta egenskaper som motverkar effekterna av vår osunda levnadssätt eller ofrivillig exponering av skadliga kemiska substanser genom t.ex. vatten, luft, och de som är bundna i mat och produkter vi använder dagligen. Dessa tre svampar har visat sig vara extremt nyttiga för oss människor genom att minska risken för hjärtsjukdomar och cancer, främjar immunförsvaret, försvårar för virus, bakterier och svampinfektioner att få fäste i kroppen, vara inflamationshämmande, motverka allergi och dess symptom, balansera blodsockernivåer samt bidra till kroppens avgiftningsmekanismer (detox).

Kort om odling
Att odla svamp hemma är i jämförelse med t.ex. växter mycket billigt, då svampar inte kräver ljus för att växa (lite diffust ljus kan behövas så svampen vet åt vilket håll den ska växa). Svampen är alltså inte fotoautotrof som växter, utan precision vi människor hetrotofa organismer som bryter ner organiska föreningar(t.ex. kolhydrater) för att få energi och byggmaterial till att växa. Något förenklat kan man säga att om man i en ren och varm miljö tillför svampsporer till ett fuktigt och kolhydratrikt substrat (t.ex. ris eller majskorn), kommer mycelet (själva svampen som oftast är under jorden) att kolonisera hela substratet, för att sedan producera svampfrukter (det vi vanligtvis kallar svampar) som kan skördas efter en månad från att sporerna lades i substratet.


För mer information och en tjuvtitt på kommande produkter, gå in på Svampstället.se